Fläderbloms- Saft & Champagne Dryck

SAFT

20 klasar väl utslagna fläderblommor
1,5 l vatten
2 l socker (1,7 kg socker)
4 citroner
50 g citronsyra

Lägg försiktigt sköljda blomklasar i en kruka. Koka upp vattnen och socker och rör tills sockret löst sig.

Lös upp citronsyran i lite av den heta lagen och häll tillbaka i kastrullen. Riv citronskal och pressa saften ur citronerna.

Häll den heta lagen över blommorna och sätt till skal och citronsaft. Ställ krukan svalt i 5 dygn innan saften silas och tappas upp på väl rengjorda flaskor. Kan också frysas.

Ger 2,5 liter saft.

CHAMPAGNE

2 mycket stora fullt utslagna fläderblomsklasar.
1 citron
2 msk äppelcidervinäger
4,5 l vatten
8 dl strösocker

Pressa citronen och skär skalet i 4 bitar och lägg i en kruka.
Sätt till alla övriga ingredienser.

OBS! Blommorna skall inte sköljas.

Rör om då och då och låt det hela stå med en handduk över i ca 1 dygn.

Sila och häll upp på rena flaskor. Fyll inte ända upp då trycket blir stort efter några dagar.

Ställ på sval plats, gärna i en tät låda och med handduk över om någon flaska skulle explodera.

Låt stå i minst 3 veckor. Servera