Stekt strömming á le Morfar Huvudrätt

4 personer

(1 kg strömming eller)
600 g strömmingsfiléer
Salt
2 knippen persilja
Smör till stekning.

Panering:
1 ägg
skorpmjöl (kan ta hårt bröd och mosa i mortel)

(Rensa och skölj strömmingen) Salta lite på varje filé och lägg filéerna i en form. Ta bort ryggbenet om det är kvar. Kan bli ett hål men gör inget. Sätt in i kylen ca 1 timme och låt dem dra. Blir mycket godare om saltet får gå in i fisken. Man behöver inte göra detta men morfar gjorde så.

Vispa upp ett ägg i en liten skål.
Häll skorpmjölet i en djup tallrik.
Tag persiljan och lägg i en mugg och klipp den ganska fint.

Lägg en strömmingsfilé med skinnet nedåt. Tag en nypa klippt persilja och lägg i mitten på filén. Vik den dubbel med kortändorna mot varandra. Tryck till för de kan lätt öppna sig igen. Gör hit med alla filéerna och se till att persiljan räcker. Blir det över kan man antingen peta in mera i dem eller blanda i potatismoset till maten.

Doppa filén först i ägget så det är på båda sidor och sedan paneras i skorpmjölet. Upprepas med alla.

Stek filéerna gyllenbruna i smör. Ett par min varje sida.

Avnjutes med potatismos och lingon!!

(Morfar köpte alltid 8 st filéer så man kan ju köpa X antal om 1 kg blir mycket)